Login
20 juni 2023 Leerlingen bouwen huis in één middag


Onderwijs en bedrijfsleven organiseren kennismaking met de praktijk

Een huis bouwen? Geen probleem voor de leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS Het Spectrum uit Hoogeveen. Ze zetten een gele bouwhelm op en gaan aan de slag. Deze les is onderdeel van een serie praktijklessen voor basisschoolleerlingen en is een gezamenlijk initiatief van Stichting Bijeen, Wolfsbos en Bouwmensen uit Ruinen. 

Onder professionele begeleiding van praktijkdocent Iris van Strik van Bouwmensen krijgen de leerlingen de opdracht om in één middag een huis te bouwen. In teams werken leerlingen samen om zo nauwkeurig mogelijk te bouwen. Binnen het team heeft ieder zijn of haar eigen taak. Zo heeft de uitvoerder de leiding over de bouw. Samen met de werkvoorbereider ondersteunt hij de timmermannen die het bouwwerk maken. De logistiek-medewerkers zorgen ervoor dat alle materialen op tijd aanwezig zijn, zodat de bouw geen vertraging oploopt. Tot slot controleert de kwaliteitsborger of het huis volgens de tekening is gebouwd en voldoet aan de gestelde voorwaarden. 

OBS Het Spectrum is één van de basisscholen in Hoogeveen die regelmatig praktijklessen volgt bij Wolfsbos. Groepsleerkracht Stephanie Schutte van OBS Het Spectrum in Hoogeveen vertelt: “De leerlingen hebben echt plezier in deze opdracht en zijn heel serieus bezig. Het is fantastisch om te zien dat de samenwerking in de teams zo goed gaat. En het is natuurlijk heel erg leuk om eens een keer iets heel anders te doen, helemaal als ze zelf aan de slag kunnen en we de huizen na een middagje bouwen in het echt kunnen bewonderen. Dan ben ik wel heel trots op mijn leerlingen!”. 

Robin Steenbergen, coördinator basisscholen bij Wolfsbos licht toe: “We vinden het belangrijk om leerlingen uit groep 7 en 8 kennis te laten maken met de praktijk. De expertise van Bouwmensen is daarbij een mooie aanvulling op het lesprogramma. Als de leerlingen straks doorstromen naar het voorgezet onderwijs, hebben ze alvast de nodige kennis en ervaring opgedaan. Ook ontdekken ze nu al wat ze leuk vinden of juist minder leuk vinden. Met het oriënteren op je toekomstige werkveld kun je niet vroeg genoeg beginnen. Ik ben heel tevreden over deze samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven waar de leerlingen van Hoogeveen absoluut hun voordeel mee doen”.

Leerlingen bouwen huis in één middag
Terug naar het overzicht