Login
26 januari 2023 Basisschool De Heidevlinder wint schoolschaaktoernooi tijdens Open Week Wolfsbos

Basisschool De Heidevlinder is winnaar geworden van het Basisscholen kampioenschap schaken van Hoogeveen en De Wolden. Het was een toernooi waar de krachtsverschillen klein waren en de laatste partij pas de beslissing gaf over de toernooiwinst.

Deze keer was Wolfbos de gastheer van het toernooi. De kinderen en de organisatie werden verwelkomt in alle gastvrijheid en getrakteerd op ranja en iets lekkers. Schooldirecteur Dries Koster noemde in zijn openingswoordje de positieve invloed die schaken op schoolprestaties heeft.

Daarna werden de eerste zetten gespeeld. Het was een lange en spannende eerste ronde, waarin menig duel gelijk eindigde. In de daaropvolgende ronden bleek het ene team toch net iets sterker te zijn dan de andere. Bij het ingaan de laatste ronde waren De Heidevlinder en Eben Haezer uit Hollandscheveld nog de kanshebbers op de eerste plaats en 10-14 uit Hoogeveen en ’t Oelebröd uit Ruinen waren de kanshebbers voor de ‘bronzen’ beker. Toevallig moesten deze scholen tegen elkaar. Echte finales dus in de laatste ronde.

Eben Haezer had een kleine voorsprong bij het ingaan van die ronde. Het werd een lange strijd tegen De Heidevlinder. Maar of het pech voor de leerlingen uit Hollandscheveld was of dat de kinderen van De Heidevlinder hun krachten tot de laatste ronde hadden gespaard zal nooit duidelijk worden, maar alle duels vielen in het voordeel uit van de leerlingen uit De Heidevlinder. Deze school ging dus met de eerste prijs aan de haal.

De wedstrijd om de derde plaats was ook spannend, maar omdat de leerlingen van 10-14 snel twee partijen wisten te winnen, waren zij verzekerd van een gelijkspel tegen ’t Oelebröd en daarmee ook van de derde plek.

De Heidevlinder en Eben-Haezer hebben zich geplaatst voor de Drentse finale van het basisscholenkampioenschap schaken, die over twee maanden wordt gespeeld.